Overslaan en naar de inhoud gaan
Reasons Leather Buy Puma To Tonot 2019 11 mar Runrepeat Perf Mostro FnwRqUUdg

Nieuw op Kerknet?

Nederland Women Te Christian Koop Online Outlet Sneakers Louboutin zFFqxR6
Registreren op Kerknet loont zeker de moeite. Je kan dan reacties op artikels lezen en zelf reageren, je favoriete pagina's bewaren, nieuwtjes per e-mail ontvangen en zelfs de homepagina personaliseren op basis van jouw interesses.
Nike Fury Sneakers Max Air Kopen Nl amp; Sneakerbaron Vergelijken PrqPTnUER

H. Jacob Lacop - marteldood

icon-icon-artikel

Wereldnieuws in 1572

In 1568 begon de Nederlandse opstand tegen Spanje de Tachtigjarige Oorlog. Aanvankelijk leek deze opstand op een fiasco uit te lopen. Maar de inname van Brielle in Nederland op 1 april 1572 betekende een definitieve wending. Het was het eerste succes voor de opstandelingen die onder leiding van Willem van Oranje tegen het Spaanse bewind in de Nederlanden streden. Gorcum had zich op 26 juni 1572 overgegeven. 

Enkele Franciscanen uit Gorcum, enkele priesters en ook de Norbertijn Jacob Lacop uit Monster werden gevangen genomen door de watergeuzen. Ze werden samengebracht in Brielle. De protestant Willem van Oranje eiste hun vrijlating maar hij had de watergeuzen nauwelijks in de hand... Na twaalf dagen mishandeling en bespotting werden zij één voor één opgeknoopt in de turfschuur, Jacob Lacop als 16e van de 19 aan de ladder omdat er geen plaats meer as aan de balk. Het was 9 juli 1572. De Oudenaardse Norbertijn Jacob die ooit nog een boek had geschreven tegen de heiligenverering werd nu martelaar…

Het nieuws van hun dood verspreidde over de katholieke wereld dankzij verslagen die familieleden van de slachtoffers wisten te maken van de folteringen die ze te verduren hadden gehad. De verslagen werden geschreven in het Latijn en vertaald in verschillende andere talen. Zo werden de martelaren voorbeelden van standvastig geloof én van de gruwelijke praktijken van de protestanten.

Daarna kwamen de verhalen in omloop van wonderen die zouden zijn gebeurd op voorspraak van de martelaren van Gorcum. Het klooster en de bijgebouwen waar de feiten zich voltrokken hadden waren afgebroken, maar katholieken konden de plaats nog steeds aanwijzen. Heimelijk deden ze opgravingen om resten van de martelaren veilig te stellen en naar Brussel over te brengen. In 1621 gaf de paus toestemming om deze relieken te vereren en in 1675 werden ze zalig verklaard. Hun relieken raakten verspreid over verschillende kerken in de Zuidelijke Nederlanden.Mid Workout Reebok Clean Heren Strap Shoes Kopen xOIdw4anqx

Gedurende de negentiende eeuw werden de Martelaren van Gorcum symbolen van standvastige katholieken. Ze probeerden hun relieken, die zich nog steeds in België bevonden. Overigens heeft onderzoek in de archieven van het Vaticaan aangetoond dat de Nederlandse bisschoppen geen voorstander waren van een heiligverklaring van de martelaren omdat zij de protestanten in Nederland niet voor de borst wilden stoten. Gelukkig werden de martelaren van Gorcum en dus ook Jacob Lacop 150 jaar geleden officieel heilig verklaard door paus Clemens X op 29 juni 1867.

pastoor Alexander

Jacobus Lacop in de Abdijkerk te Ninove

Gepubliceerd op woensdag 15 november 2017 - 12:19

Lees meer

amp; Zalando Dames Superdry Truien Online Vesten

Martin Fayulu denkt aan nieuwe verkiezingen in DR Congo

icon-icon-artikel
Online Superdry amp; Vesten Truien Dames Zalando

Kardinaal De Kesel steunt kerkhervorming paus Franciscus

Dames Vesten amp; Truien Online Superdry Zalando BZO7qwOx1 Dames Vesten amp; Truien Online Superdry Zalando BZO7qwOx1
icon-icon-nieuws
amp; Zalando Vesten Dames Truien Superdry Online
Dames Zalando Truien Online Vesten amp; Superdry

De ‘vastenfocus’ van het jaar – zou dat duidelijker zijn?

icon-icon-blog
Dessin Met Leren Metallic Veterschoen Schoeisel Schitterend Blauwe IPvqTxI